Madagaskar veľký okruh

V hornom meste nájdeme pozostatky Paláca kráľovnej. foto: Jakub KOPČA – BUBO /uploads/covery_2019/madagaskar_VO.jpg Vitajte v Noemovej arche menom Madagaskar. Čaká nás jedinečná kultúra ostrova, zvieratá, ktoré nenáj Víta nás hlavné mesto Madagaskaru Antananarivo. foto: Jakub KOPČA – BUBO Tu nájdeme aj ulicu Mórica Beňovského. Bol Móric Beňovský Slovák? A bol kráľom tak, ako sa to o ňom Antananarivo - U nás už iba veterán, tu však ešte stále slúžia. Citroen 2CV sa začal vyrábať v 1948, Antananarivo leží vo výške cez 2800 metrov nad morom. foto: Robert TARABA – BUBO Malgaská kuchyňa s francúzskymi vplyvmi vám jednoznačne zachutí. foto: Zuzana HÁBEKOVÁ – BUBO Navštívime aj sídlo panovníkov v Ambohimange. Lebky s rohmi zebu sú tu dôležitou súčasťou rituálov u Výhľady z Ambohimangy. Ryžové polia a modré lesy. foto: Zuzana HÁBEKOVÁ – BUBO Prelietame na teplý juh ostrova. Čaká nás oddych pri Indickom oceáne. Tunajšie deti sú potomkami ryb Skúsite si zachytať ryby na piroge? foto: Ľuboš FELLNER – BUBO Ulovte si v Indickom oceáne vlastnú večeru? foto: Ľuboš FELLNER – BUBO Toliara - okrem rybačky je pod vodou aj na čo pozerať. foto: Martin KARNIŠ – BUBO Preveziete sa na povoze aj vy? Pre tunajších domácich je to hlavný spôsob dopravy. foto: Martin KARN Na povoze ťahanom zebu sa dopravíme do unikátneho lesa baobabov Reniala. foto: Zuzana HÁBEKOVÁ – BUB V unikátnom prostredí takzvaného ostnatého lesa rastie hneď niekoľko druhov baobabov. Pre domácich j Navštívime aj miestnu záchrannú stanicu korytnačiek Sokake. Napadlo by vám, že kým tu nestála, konči Ochutnajte v Toliare čo ponúka more, čerstvé a chutné.
foto: Martin KARNIŠ – BUBO Tu na juhu vie byť slnko silné. Ženy z kmeňa Sakalava si preto natierajú tvár maskou s názvom Masonj Úprimná radosť. Pre deti, ktoré ešte turistov nevideli, sme menšou atrakciou. foto: Robert TARABA – V diaľke sa už týčia skaly národného parku Isalo.  foto: Jakub KOPČA – BUBO Jurský park Isalo. S profesionálnym sprievodcom sa ponoríme do tajov miesta, ktoré pôsobí ako z inej Nádherná zelená oáza s jazierkom a vodopádikom, v ktorom si zaplávame počas nášho treku. foto: Rober Skočíte do Modrého jazierka v NP Isalo? foto: Martin KARNIŠ – BUBO Isalo NP - Pochádza z jurského obdobia. Prejdime sa históriou. foto: Martin KARNIŠ – BUBO Mesačnou krajinou. foto: Zuzana HÁBEKOVÁ – BUBO Na tejto ceste uvidíme zvieratá, o akých sme doteraz nemali ani páru. foto: Zuzana HÁBEKOVÁ – BUBO Naše skvelé ubytovanie s francúzskou kuchyňou a výhľadom na skaly národného parku Isalo. foto: Zuzan Kúpanie s výhľadom. foto: Zuzana HÁBEKOVÁ – BUBO Naše ubytovanie v luxusnej stanovej loggii s výhľadom na Isalo. foto: Zuzana HÁBEKOVÁ – BUBO Izby sú riešené ako permanentné luxusné stany s murovanou kúpeľňou. Dokonalé bývanie uprostred príro Interiér kúpeľne. foto: Martin KARNIŠ – BUBO Brána na juh je jedným z ikonických výhľadov, ktoré nevynecháme ani na našej ceste. foto: Zuzana HÁB V rezervácii Anja. Anja je domovom najsevernejšej populácie najznámejších lemurov kata. Ráno sa vždy V lese pri dedine Anja možno uvidíme aj jedného z najmenších chameleónov. foto: Martin KARNIŠ – BUBO Hrobky Anja - Madagaskar má silnú tradíciu v stavaní hrobiek a uctievaní duchov svojich predkov. fot Rod Baobab zahŕňa 8 druhov. Centrum druhovej rozmanitosti je práve na Madagaskare. Iba 2 druhy sa vy Ak je u nás symbolom bohatstva počet áut v garáži, na Madagaskare je to počet zebu v maštali. Toto z Malgaské deti a ich úsmevy. foto: Zuzana HÁBEKOVÁ – BUBO V okolí mesta Fianarantsoa sa začínajú objavovať ryžové polia. foto: Martin KARNIŠ – BUBO Zebu sú prichystané na ťažkú prácu. foto: Martin KARNIŠ – BUBO Rikšiarov vo farebnom Antsirabe vždy potešia zákazníci. foto: Zuzana HÁBEKOVÁ – BUBO Aj tu nájdete ulicu s menom nášho rodáka Mórica Beňovského.
foto: Stanislav CIGÁNEK – BUBO Dobré ráno ku raňajkám. Malgaši sú veľmi milí ľudia. foto: Zuzana HÁBEKOVÁ – BUBO Ambositra bola aj ostáva centrom drevorezbárstva. Tunajší obyvatelia majú ruky zo zlata. foto: Zuzan Mládež ako kdekoľvek inde na svete. K zábave im postačí bluetooth reprák s malgaskou hudbou a fľašti Pohľady na zelené dažďové lesy ostrova. Každým rokom je ich menej. foto: Zuzana HÁBEKOVÁ – BUBO Malý bojovník Herinirina. Na krku nosí medailónik s Pannou Máriou. V tejto dedine žijú poväčšine kat Prichádzame na východ krajiny. Pralesy Madagaskaru skrývajú jedinečné druhy živočíchov. Bamboo lemur. Pripravte si fotoaparáty. Ak máte teleobjektív, určite si pribaľte aj ten. foto: Marti Niektoré zo zvierat sa maskujú vskutku dokonale. foto: Martin KARNIŠ – BUBO Tenrek je malý hmyzožravec, ktorý na tomto ostrove nahrádza nášho ježka. foto: Martin KARNIŠ – BUBO Pralesy ale aj suché lesy tu ukrývajú poklady, ako napríklad tento úžasne vyfarbený chameleón. foto: Ak ste šikovný, podarí sa Vám aj takáto fotka. Pohyb jazyka je voľným okom takmer nezastihnuteľný. f Interiér recepcie našej lodge v národnom parku Andasibe. foto: Zuzana HÁBEKOVÁ – BUBO Opäť krásne ubytovanie. Vaša izba je domčekom uprostred lesa. foto: Zuzana HÁBEKOVÁ – BUBO Moskytiéry sú tu samozrejmosťou. foto: Zuzana HÁBEKOVÁ – BUBO Andasibe - vďaka stopárom máme šancu vidieť niektoré zo vzácnych druhov lemurov, v tomto prípade sif V pralesoch na východe žije aj Indri, najväčší žijúci lemur. Dá sa vidieť iba tu, v zajatí sa nedá c Lemur vari vytvára desiatky rôznych poddruhov a nájdeme ho takmer na celom ostrove. foto: Martin KAR Lemury hnedé, ktoré nám budú skákať po hlavách a pleciach. Fantastický zážitok a spôsob, ako sa ku t Madagaskar sme pre vás pripravili dokonale. foto: Zuzana HÁBEKOVÁ – BUBO Rozkošná mantela zlatá. foto: Zuzana HÁBEKOVÁ – BUBO Neoplatí sa riskovať. Krokodíly za plotom majú aj desať metrov, hovoria domáci. V skutočnosti dorast Architektúra malgašov je jedinečná a počas našej cesty sa neustále mení. foto: Martin KARNIŠ – BUBO
Destinácia: Madagaskar
Kód zájazdu: 1333648
Cena od: 5 165 €
Príplatky od: 745 €
Poznávacie zájazdy
Exotika

Výber termínu

14.08.2024 14 dní First Minute 5 165 € +745 € odlet: Viedeň letecká
02.10.2024 14 dní First Minute 5 165 € +745 € odlet: Viedeň letecká
20.11.2024 14 dní First Minute 5 165 € +745 € odlet: Viedeň letecká
09.01.2025 14 dní First Minute 5 165 € +745 € odlet: Viedeň letecká
13.03.2025 14 dní First Minute 5 165 € +745 € odlet: Viedeň letecká
14.05.2025 14 dní First Minute 5 165 € +745 € odlet: Viedeň letecká

Popis zájazdu

Poznávacia cesta, krajinou, ktorá je úplne iná ako všetko ostatné. Keď evolúcia išla doprava, tak na Madagaskare išla doľava. Bezprecedentný okruh bez kompromisov z teplých pláží okolo Tulearu až na severovýchod do hustých lesov Madagaskaru. Ksukol verzus ďateľ, fossa verzus mačka a tajuplný svet miestnych obyvateľov, kde dominuje tabu.

1. deň:
Odlet z Viedne, na prípitok fľaštička Bordeaux priamo nad rovníkom a prílet do exotického hlavného mesta štvrtého najväčšieho ostrova sveta. Tento obrovský ostrov sa odtrhol od prapevniny Gondvana a plaví sa Indickým oceánom ako pokusné biologické laboratórium, ako Noemova archa. Takmer všetko je tu jedinečné, unikátne a rozkošné.

2. deň:
Pristávame v exoticky znejúcom hlavnom meste Madagaskaru, Antananarivo. Už cesta z letiska na nás zapôsobí. Podľa času príletu ešte absolvujeme čiastočnú prehliadku mesta a ubytujeme sa v centre metropoly malgašov.

3. deň:
Antananarivo, ktoré prekvapivo zdieľa rovnakú nadmorskú výšku ako Káthmandu, má príjemnú klímu. Vymieňame naše eurá za exotickú menu ariary a hneď sa cítime ako milionári. Centrálne námestie a Avenue de I’ Independence plná staručkých Citroenov, najluxusnejšia štvrť Rova s palácom krutej kráľovnej je centrom kmeňa Merino, ktorý je indonézsko-malajského pôvodu. Vyhliadka na miliónové mesto. Porozprávame si o minulosti a súčasnosti na miestach, kde sa všetko deje. A nezabudneme ani na velikána, kráľa Madagaskaru Mórica Beňovského!

4. deň:
Miestny prelet na Obratník Kozorožca a 30 kilometrov na najkrajšie pláže juhu. Rybári kmeňa Vezo sú afrického pôvodu. Slnko, ticho a pohoda aká môže byť len v Afrike. Sedíme na terase, sŕkame drink a pozeráme na spenené vody na koralovej bariére. Potom nasadneme na domorodú pirogu a ideme šnorchlovať do Indického oceánu. Uvidíme veľryby? Gurmánske hody, plody mora, homár za pár eur, desiatky príchutí trstinového rumu a slušné pivo. Kmene Sakalawa a Mikea na miestnom trhu.

5. deň:
Sedem z deviatich druhov baobabov pochádza z Madagaskaru a my sme práve tu objavili baobabí les Reniala. Ide o svetový unikát, kde na jednej ploche môžeme vidieť desiatky baobabov (vysokánske, tučné, tvaru mrkvy) a kaktusov. Vedľa lesa baobabov je záchranná stanica ohrozených korytnačiek Sokake.

6. deň:
Celodenný oddych v hoteli na pláži pred nastávajúcou cestou. Možnosť ísť šnorchlovať, alebo potápať sa na lokálny útes. Ak budeme mať šťastie, budeme mať možnosť ísť pozorovať veľryby?

7. deň:
Tulear je milé mestečko, kde rikše ťahajú bosí rikšiari. Le marché aux coquillages, krátka prehliadka a hneď vyrážame cez krajinu kmeňa Mahafaty. Pomaľované hrobky plné rohov zo zebu. Ilakaka: mestečko plné zafírovej horúčky. Morské špeciality vymeníme za steak zo zebu.

8. deň:
Isalo – Jurský park je najnavštevovanejším národným parkom ostrova. Nenáročná vyhliadková turistika s profesionálnymi sprievodcami. Slonie nohy, bizarné skalné útvary a Vy máte pocit ako keby sme boli na Mesiaci. Nádherné fotografické scenérie. Hrobky kmeňa Bara, ktorý je jednoznačne bantusského pôvodu. Na záver sa okúpeme v čistom prírodnom jazierku. Veľký zážitok.

9. deň:
Anja: magický skalný útvar, posvätné miesto a stovky fotogenických lemurov prstencovochvostých. Ambalavao: a ukážka tradičnej výroby papiera. Príroda sa stále mení z púšte je step a zo stepi sýtozelené ryžové polia na strmých svahoch. Fianarantsoa: je centrom vzdelanosti, vína a čaju.

10. deň:
Dnes budeme prechádzať kráľovstvom kmeňa Betsileo. Dnes nakúpime tie najkrajšie suveníry. Ambositra je centrom drevorezbárstva. V Antisirabe kúpite najkvalitnejšie výrobky z tkanín. Vysvetlíme si, čo je to Fady. Ryža znamená život. Čo je to Famadihana?

11. deň:
Cez hlboké údolia a pláne sa dostaneme až do východnej časti centrálneho Madagaskaru. Suché hory a lesy sa zmenia na šťavnatú zelenú farbu a my sa vnárame do oblasti východných pralesov. Po ceste sa zastavíme na mieste, kde ešte "stredovekou" metódou vyrábajú hliníkové hrnce, známe na celom ostrove. Podvečer príchod do dedinky Périnet na okraji dažďového lesa.

12. deň:
Dnes je našim cieľom džungľa východu. Opäť totálne zmeníme prostredie a mierime do národných parkov Andasibe- Mantadia. Ponoríme sa pod majestátne stromy a začneme hľadať miestne zvieratká a vtáctvo. Spravíme si aj večernú prechádzku dažďovým pralesom, z ktorého sa v tme na nás pozerajú stovky žiariacich očí. Dva dni v hustom lese, kde budeme hľadať lemure, orchidey, chameleóny, tenreky a piknikovať pod panenským vodopádom. 

13. deň:
Jeden z lemurov je ako jediné zviera modrooký. Na Madagaskare nie je nič jedovaté a tak sa v džungli nemusíme báť. Každopádne máme vždy prenajatého profesionálneho sprievodcu. Naším cieľom je uvidieť najmenšieho lemura sveta a aj najväčšieho lemura Indri. Najmenšieho chameleóna sveta a aj najväčšieho. Nájdete odvahu a siahnete si aj Vy na niektoré z týchto endemitov? Tak či onak, budete nadšení. Odchod späť do Antananariva transfer na letisko.

14. deň:
Odlietame domov. Ulovili sme obrovské množstvo zážitkov, vzácnych momentov a nádherných fotografií. Preniesli sme sa do sveta, ktorý je absolútne iný ako ten náš, pritom stále krásny a rozmanitý. Navnadili sme vás aj týmto zájazdom na spoznávanie ďalších krajín? Poďte s nami v CK objavovať ďalšie destinácie!

GALANTA, Šafárikova 1526, tel/fax: 031/7802106-8, mobil: 0903 420 794, 0915 841 961-2, gita@gita.sk 

 

 
 
 
DOVOLENKA  TROCHU  INAK .... luxusné plavby s lodnými spoločnosťami:
Navštívte
Náš profesionálny partner pre informačnú techniku:
Predaj a servis novej a repasovanej výpočtovej a kancelárskej techniky, elektroniky
Odborné poradenstvo v oblasti IT
Služby súvisiace s počítačovým spracovaním údajov

Web: www.itprofessional.sk
E-shop: obchod.itprofessional.sk 
Facebook: https://www.facebook.com/ITPro.sro